Ege Postası
Geri

Bayraklı’da bütçe gerginliği: Havuz Düğün Salonu ve halı saha ücretlerinde dikkat çeken iddia 

Bayraklı Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimimde belediyenin 2023 yılı Performans Programı ve 2023 Mali yılı Bütçesi görüşmeleri yapıldı. CHP tarafından yapılan konuşmalarda bütçe artışının odağına enflasyon konulurken merkezi iktidarın ekonomi politikaları eleştirildi. Muhalefet ise yaptığı eleştirilerde bazı kalelere ayrılan bütçelere dikkat çekerken ‘kalpli logo’ yine tartışmaların odağına oturdu. Oturumda ayrıca Havuz Düğün Salonu ve halı saha ücretlerine ilişkin dikkat çeken iddia ortaya atıldı.
Bayraklı’da bütçe gerginliği: Havuz Düğün Salonu ve halı saha ücretlerinde dikkat çeken iddia 
Haberler / Yerel Yönetimler
7 Ekim 2022 Cuma 20:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi.

Bayraklı Belediyesi 2023 yılı Performans Programı ve Bayraklı Belediyesi 2023 Mali yılı Bütçesinin görüşüldüğü oturumda, 898 milyon 735 bin liralık bütçenin gider kalemlerine ayrılan oranlar açısından AK Parti tarafından eleştirilirken Başkan Sandal’ın “2 boyoz 1 yumurtaya yaptırdık” dediği logo yine tartışmaların odağına oturdu.

Belediyenin 2023 yılı performans planı ve bütçe tasarısı Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık CHP’nin ‘kabul’ oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi.

APAYDIN: UMARIZ ENFLASYON DÜŞER VE YENİ ZAMLAR YAPILMAZ DA…

Performans programı ve bütçeye ilişkin söz alan CHP Grup Başkanvekili Şentürk Apaydın, bütçenin döviz kurunda karşılığına dikkat çekti ve “2023 yılı bütçesi 2022 yıl bütçesin göre yüzde 108 artışla toplam 898 milyon 735 bin lira olmuştur. Gider türlerine baktığımızda personel giderlerinin 2022 yılı bütçesine göre yüzde 118 artışla 198 milyon olmuştur. Enflasyon nedeniyle mal ve hizmet ürünlerinde aşırı artışlar nedeniyle bütçe ödenekleri de buna göre arttı. Mesela geçen yıl belediyemiz aylık 350 bin lira elektrik faturası öderken bu yıl aylık ortalama 1 milyon 200 bin ödenmektedir. Bu nedenlerle tüketimde tasarruf edilmesine Rağmen fatura ödemeleri daha fazla oluyor. 2022 yılı bütçemiz 430 milyon 200 bin lira olarak hazırlamıştık. Bu süreçte dolar kuru 8,5 lira civarındaydı. Yaklaşık 50 milyon dolara tekabül ediyordu. Dolar kurundaki artış ve enflasyon nedeniyle bütçemiz 24 milyon seviyesine düşmüştür. Ancak belediyemiz istirarlı bir şekilde hareket ederek bütün kredi borçlarını kapatmıştır. Piyasaya borcu olmayan bir bütçe politikası sürdürüldü. 2023 yılı bütçemiz yaklaşık 49 milyon dolar seviyesindedir. Bütçemiz lira bazında yüzde 108 artmış olmasına rağmen dolar bazında geçen yıldan daha düşük seviyede kalmıştır. Umarız ki önümüzdeki yıl enflasyon düşer ve yeni zamlar yapılmaz da bütçemizi planladığımız gibi kullanabiliriz” dedi.

AKTAŞ: BİR LOGOYA 8 MİLYON HARCADINIZ

AK Parti grubu adına konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, verilen vaatlerin yerine getirilmediğini ifade etti ve “Göreve gelişinizin üzerinden 3,5 yıl geçti. Söz verdiğimiz projeleri tek tek hayata getirdik demişsiniz. Tüm sözlerimizi yerine getirdik diyorsunuz ama 24 mahalleye kreş açma sözü vermiştiniz ancak 2 mahallede açtınız. Tüm mahallelerde kanal yenilemesi ve yağmur suyu ayrıştırması yapıldı mesela Adalet Mahallesi’nde? Zaten yağmur suyu ayrıştırmasının Büyükşehir yapıyor. Konuşan arkadaşlar sürekli maliyetlerin artmasından ve enflasyondan bahsettiler. Bir de borç almadan borç kapattık dediler. Ben soruyorum Bayraklı Belediyesi’nin borcu ne kadar? Ayrıca Havuz Düğün salonunun geliri nedir? Gelir, yüzde 120 arttı. Bu da tüm müdürlüklerin hizmetlerine ortalama yüzde 30 zam yaptın demek oluyor. Ayrıca bütçede denklikten bahsedildi. 900 milyonluk bütçenin 29 milyonu kredi çekmek iç planlamışsınız. 50 milyon da yedek ödenek olarak planlanmış. Yani 79 milyon açık var bütçede. Ben hangi vaatlerin yerine getirdiğinizi merak ediyorum. Kentsel dönüşüm dediniz hangi bölgede yapıldı? İşsizlik sorununu çözeceğiz demiştiniz zaten yapabileceğiniz bir şey değildi. Akıllı kavşaklarla trafik sorunu çözülecek demiştiniz. Nerede bu akıllı kavşaklar? Yeni mesire alanları dediniz. Nerede bunlar? Yapıldı da biz mi görmedik? Laka Deresi ıslah edilecek deni. Yapılmadı. Symyrna meydanını araç trafiğine kapatacağız dediniz. Ama sokulmadınız Özkanlar Pazaryeri sorununu çözeceğiz dedin. Buranın alanını 3,5 yıl önce büyükşehir devrettiniz. Nerede o planlar? Pazar esnafımız mahvoluyor. O sorunu bizim partimiz çözdü. Büyükşehir buraya tek çivi bile çakmadı. Ayrıca 2022 yılında planlanan performans hedefine ulaşıldı diyorsunuz,? Hangi seviye bu? Çocuk ve gençlik hastanesi açacağız demiştiniz? Var m açılan bir yer? Her mahalleyle çocuk parkı ve spor alanı yapacağız demiştiniz. Eminim ki 24 mahallede yok. Çoğu mahallede yo. Madem imar yönetmeliği gereği yapamıyorsunuz kamulaştırın bu alanları. Uluslararası fonlar Bayraklı ’ya akacak demişsin nereden akıyor bunlar? Denize akan derelerden mi? Yani siz yanlış şeyler yazmışsınız. Vaatlerinizin hiçbirini yerine getiremezsiniz. 3,5 yılın sonunda bütçe kitapçığında bazı projeler için para ayırmışsınız. Bugüne kadar bişey yapmadınız son döneminizde yapıyorsunuz. Bir projeniz Sevgi Yolu yeniden düzenlenmesi dediniz. Ne durumda şu an ? Buraya ayırdığınız para 300 bin lira. Siz bir logoya 8 milyon lira harcadınız” diye konuştu.

Aktaş’ın logo konusunda kullandığı ifadeler sonrasında konuşmaya giren Sandal,  "Kanıtlasana bunu. Biz CHP’li belediyeyiz. Sayıştay denetiminden geçiyoruz. 78 milyon değil 8 lira. Gereği neyse ben yapayım. Boş atmakla olmuyor. Kamu harcamalarını gizlemeye kimsenin gücü yetmez” dedi ve  Aktaş ile Başkan Sandal konuya ilişkin karşılıklı tartışmaya başladı.

AKTAŞ: O zaman logo çalışmasıyla ilgili tüm faturaları açıklayın.

SANDAL: Ben  logoya para vermedik diyoruz sen fatura diyorsun.

Sandal’ın sözlerinin ardından konuşmasına devam eden Aktaş, deprem rezerv alanıyla ilgili Sandal’ın sözlerine tepki gösterdi ve şunları söyledi; “Asgari ücrete elektriğe suya zam geldi diyorsunuz. Harcamalarımız arttı diyorsunuz. Bu sadece burada olmadı. Dünyada arttı. 2022 yılında bayraklı halkına ait 52 taşınmazı ihaleyle satmışsınız. Asgari ücretin zamlanmasından çalışmaların maaşlarının artmasında bahsediyorsunuz. Ama sadece 3,5 yılda 92 personele almışsınız. Bir logo için bu belediyeye ait alan yerleri kullanmasaydınız da kiralasaydınız. Gelir olsaydı. Bu logo çalışması diye söylediğiniz şey de Bayraklı’ya yakışmamıştır. Bir diğer konu da… Attığınız bir tweette deprem konutladır lime verilecek dediniz. Bakanla yapılan toplantılara katıldınız değil mi demek ki bakanımızı dinlememişsiniz. O toplantıda bu açıkladı. Bakanımız bunu 2 yıl önce açıkladı. Buraların tamamının depremzedeler için yapıldığının altını çizdi. Burasıyla ilgili satış yakılamayacak. Sadece depremzedelere verilecek. Kaldı ki burası satılsa bile siz neyden rahatsızsınız? Yine de vatandaşa verilmeyecek mi? Siz vatandaşa vergilemesine mi karşısınız? Kooperatiflerle anlaştık diyorsunuz. 10 apartman için siz imza attınız. Bu vatandaşları 3 yıl süründürdünüz. Bunu neden depremin ilk olduğu dönem yapmadınız? Keşke emsal artışını depremden 2 ay sonra çıkarsaydınız. İsnatlara yenidir yol açsaydınız.”

HIZAL: BAYRAKLILARIN 1 YILI HEBA OLDU

Bütçe ve performansa ilişkin söz alan AK Partili meclis üyesi Özgür Hızal, bazı kalemlerin harcamalarına dikkat çekerken belediyenin bütçe ve performansta sınıfta kaldığını ifade etti. Yer yer karşılıklı atışmaların yaşandığı konuşmada Hızal, şunları söyledi; “Bütçeler ortaya koyduğunuz siyasal bir vizyondur. Para ve harcamalarla elde edeceğiniz eserler de faaliyet raporlarıdır. Bu da sizin kabiliyetinizdir. Siz derken belediyeler diyorum. Yoksa sizin kabiliyetli olduğunuzu düşünmüyorum. Bayraklı’da vizyonsuz ve kabiliyetsiz bir yönetim anlayışı var. Bütçeyle ilgili 5-6 soru soracağım. Bu bütçe sayısal olarak biz ene veriyor= gelecek olan biz ne veriyor? Bu bütçe sizin vaatleriniz noktasında bize ne gösterdi? Bu bütçe sizin sürekli dile getirmeye çalıştığınız Bayraklı’ya ne kazandıracak? Geçen yıla oranla bütçede ciddi bir artış var. Gider kalemlerinde olduğu gibi gelir kalelerinde de ciddi bir artış var. Bu bütçe ve performansı yasal zorunluluktan dolayı yapıyorsanız… O zaman geçmiş olsun. Ama siz ortaya koyduğunuz vizyon gereği bu performansı ve bütçeyi hazırlıyorsanız Bayraklı için olur. Ama maalesef siz bunları sadece yasal gerekçelerle yapıyorsunuz. Bütçemiz 898 milyon küsur. Sermaye giderleri diye bir gider var. 133 milyon demişsiniz. Gayrimenkul sermaye üretim gideri… Bu, bir ürünü sıfırdan alırsınız hayata geçirirsiniz. Bu gayrimenkul sermaye gideri demektir. Buna 95 milyon ayırmışsınız. Bu da toplam bütçenin yüzde 11’i. Düşük bir oran. Bütçe ve performansta öyle bir kalem oyunu yaptınız ki… Siz bunu yapmak için yapmışsınız. Kimse kimseyi kandırmasın. Kente yeni rekreasyon alanları kazandırmak amacıyla yıl içinde 4 adet yeni park açılması. 30 milyon ayrılmış. Bunun 1.7 milyonu memurmuş. 26.500 bin lira müteahhitlik gideri demişsiniz. bunlara benzer şeyleri geçen yıllarda da yazmıştınız ama hayata geçti mi? Sosyal yardım işlerine 12 milyon lira ayırmışsınız. Buna personel giderlerini şişirmek için yazmışsınız 2 milyon küsur. Aslında siz bu 12 milyonun neredeyse yarısından azını kullanacaksınız sosyal yardım açısından. Neredeyse 1 milyar lira bütçesi olan Bayraklı Belediyesi sosyal yardıma 6 milyon lira harcayacak. Bayraklı’nın sosyal yardım bütçesi 6 milyon olmaz. Siz kimin aklıyla dalga geçiyorsunuz? Başkanlık makamının temsil edilmesi… 3 milyon. Dolu dolu bin gün. Ne var? Yeni logonuz, meclis kararı yok. Belediyemizin tanıtımı açısından yazılı görsel haber servis edilesi. Ayırdığınız bütçe 10 milyon 957 bin lira. Logo 8 milyondu 11 milyona çıkardınız. Bunu kimse 2 boyuz 1 yumurtaya yapmaz. 

SANDAL: Gaziantep’teki logo ne kadar? Kamu harcamaları konusunda bizi kendinizle karıştırmayın.

HIZAL: Anlıyorum gezmeyi seviyorsunuz ama bir Bayraklı’ya gelelim. Bütçe e performans yapılmak için yapılmış. Bütçe ve performans sizin vizyonsuzluğunuzu gösterdi. Şimdi sizin ne kadar kabiliyetsiz olduğunu göstereceğim. Elimizde EKAP diye bir şey var. Bir ihale yapmışsınız. Kırtasiye alımı, iptal etmişsiniz. Bir gıda alımı ihalesi yapmışsınız. 1 milyon 59 bin lira. Çöp konteyneri almışsınız. 803 bin lira. Bir ihale de yakıt için yapıp iptal etmişsiniz. Odun-kömür almışsınız 662 bin lira. Toplamda 6 milyon 880 bin lira. Açık ihaleyle yaptıklarınızı her açısıyla katalım 15 milyon. Yani koca Bayraklı’nın 1 yıl içindeki yapım ve hizmet ihaleleri. Ha bunların dışında belediye doğrudan teminle ya da davet usulü iş yaptıysa bunu bilemem. Bu rakam sizin kabiliyetsizliğinizi gösteriyor. Bayraklı Belediyesi’nin borçları… Siz 4 yılına girdiğimiz süre boyunca hep borç ödediğinizi söylediniz. Ödemezseniz temerrütte düşersiniz zaten. Ne yaptınız? Piyasaya olan borçları ödediğinizi söylediniz. SGK ve vergi borçlarınızı ödediğinizi yapılandırdığınızı söylediniz. Şu anda Bayraklı Belediyesi’nin SGK’ya borcu 139 milyon. Vergi borcu 131 milyon. Toplam borç, 270 milyon. Bayraklı belediyesinin iştirakleriyle birlikte. Çıka sonuç ne? Bütçede yazan 2,5 milyonluk faiz gideri doğru değil. Belki de 12,5 milyondur. Performans ve bütçe bu. Bence dersinizi iyi çalışmamışsınız. Demek ki size Bayraklılıların verdiği oyları, ‘Size yüzde 10 fark attım’ demekle belediye başkan olunmuyor. Rozetini çıkardığınızı unuttuğunuz partinizin ilçe başkanıyla sokakları laf olsun diye gezmek belediye başkanlığı değildir, logo tasarlatıp milyonları oraya harcamak belediye başkanlığı değildir. Performans ve bütçeniz sınıfta kaldı. Bayraklıların 1 yılı da heba oldu.”

“YA VATANDAŞI KANDIRIYORSUNUZ YA DA VERGİ KAÇIRIYORSUNUZ”

AK Parti Grup Başkanvekili Aktaş’ın Havuz Düğün Salonu’nun gelirine ilişkin sorusuna yanıt veren CHP’li meclis üyesi Mehmet Toptaş, “Havuz Düğün Salonu hafta içi 13 bin 500 hafta sonu 16 bin lira” kazanıyor” derken Toptaş’a yanıt veren Aktaş, 2 noktaya dikkat çekti ve “Havuz Düğün Salonu hafta içi 13 bin 500 hafta sonu 16 bin lira dedi. Bütçede kirası 2 bin 700 yazıyor. O zaman siz vatandaşı kandırıyorsunuz ya da vergi kaçırıyorsunuz. Bütçede halı saha ücreti gece 120 lira gündüz 80 lira diyor. Ama vatandaştan 150 lira alınıyor. Gidin sorgulayın” dedi.

"BİR KURUŞ VERGİ BOŞA HARCANMIYOR"

Tüm eleştirilerin ardından kısa bir konuşma yapan Başkan Sandal ise şunları söyledi; Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Göreve geldiğimiz günden bu yana pandemi, deprem, sel ve ekonomik kriz gibi tüm olumsuzluklara rağmen hiçbir yatırımımızı ve faaliyetimizi durdurmadık. Belediye borçlarımızı bir kuruş kredi çekmeden ödedik. Yeni dönem için de gelir-gider dengesi denk bir bütçe hazırladık. Bayraklı halkının bir kuruş vergisinin boşa harcanmadığının bilinmesini istiyor, 2023 yılı bütçemizin tüm Bayraklımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.” 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası